Akné

Mit teendő, ha már megtörtént a baj és elhanyagolt aknénk megbosszulta magát hegek és bőrelszíneződések formájában?

Az akné okozta hegek és bőrelszíneződések olyan gyakori problémák, amelyek sokak megjelenését érintik és önértékelési problémákhoz vezethetnek. A hatékony megelőzéshez és kezelési módszerek alkalmazásához fontos megértenünk kialakulásuk folyamatát.

 

AKNÉS HEGEK

Az akné hegek akkor alakulnak ki, amikor a bőr mélyebb rétegeit érintő aknéfertőzés súlyosbodik, és a fellépő gyulladás során a bőr alapvető alkotóelemei, a bőr rugalmasságáért és szerkezetéért felelős kollagén, valamint a bőrfeszességet biztosító elasztin károsodnak  Annak érdekében, hogy ezt a sérülést helyreállítsa, a bőr hegszövetet termel. 

Akné

 

AZ AKNÉ OKOZTA HEGEKNEK 3 FŐ TÍPUSÁT KÜLÖNBÖZTETJÜK MEG

  • Az egyik gyakori típus az atrófiás vagy kráterhegek, melyek a bőr felszínén gödröcskék, mélyedések formájában jelennek meg. Akkor alakulnak ki, amikor a sebgyógyulás során nem termelődik elegendő mennyiségű és minőségű kötőszövet. 
  • A másik típusba tartoznak az hipertrófiás hegek, amelyek a bőr felszínéből kiemelkedő, domború formát mutatnak a hegszövet túlzott termelődésének eredményeképp. Kezdetben vöröses színűek, majd lassan gyógyulva fokozatosan visszább húzódnak és halványodnak, de ez évekig is eltarthat és akkor sem biztos, hogy teljesen eltúnik. 
  • Keloidnak a hegeket azon csoportját, melyeket a kollagéntermelés és a sebgyógyulás rendellenességei okoznak és amelyek a sérülés eredeti területét jelentősen meghaladják. Ezek a hegek a bőrön kiemelkedő, vastag, és gyakran csomós megjelenésűek lehetnek. Vöröses vagy bordós árnyalatúak is lehetnek, és a sérülés helyétől függetlenül fordulhatnak elő. 

 

AZ AKNÉ OKOZTA BŐRELSZÍNEZŐDÉSEK

Az akné következtében alapvetően vöröses vagy barna bőrelszíneződések alakulhatnak ki. A piros foltok a gyulladásra adott válaszként alakulnak ki, amikor a bőr megpróbálja helyreállítani magát az akné után a szervezet növeli a véráramlást, ami vöröses foltokat eredményez a bőrön. Ezek a foltok az akné gyulladt területein maradhatnak fenn, még akkor is, mikor az akné maga már felszívódott. A barna színezetű foltok, vagyis pigmentfoltok pedig a fokozott melanin termelődésének eredményei, amelyek hosszú ideig ronthatják a bőr összképét.

 

HOGYAN SZÁMOLJUNK LE AZ AKNÉS HEGEKKEL ÉS BŐRELSZÍNEZŐDÉSEKKEL?

Le kell szögeznünk, hogy az aknés hegek és pigmentfoltok elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzésben rejlik. Hogy megelőzzük a hegek és elszíneződések megjelenését elsőként az akné megfelelő kezelése és a gyulladás csökkentése a dolgunk. Kerülni kell a pattanások piszkálását vagy nyomkodását, mivel ez további fertőzéshez vezethet, sérüléseket és hegeket okozhat. A megfelelő fényvédelem is elengedhetetlen, mivel a napfény UV-sugárzása tovább ronthatja az aknés hegek állapotát, hozzájárul a pigmentfoltok képződéséhez.
A helyes bőrápolási rutin alkalmazásával és az ideális termékek használatával, vagy az orvos által felírt gyógyszeres kezeléssel legtöbbször elérhető a kívánt javulás. Minden eset más, így az egyénre szabott legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához és a legjobb eredmények elérése érdekében mindenképp keress fel bőrgyógyászt!
Ha viszont nem léptél időben, akkor is mindig van megoldás! Szakembereinkkel való konzultáció során felmérjük a bőr állapotát és javaslatot teszünk a legmegfelelőbb otthoni illetve professzionális kezelésre. Ma már számos orvos-esztétikai eljárás létezik, amellyel kiváló eredmények érhetők el az aknés hegek és bőrelszíneződések kezelésében.

Mi a következőket ajánljuk:

 

Akné

KÉMIAI PEELING ➥ ACNELAN KEZELÉS

Az aknés hegek eltüntetésére népszerű megoldás a kémiai hámlasztás. Ha a peeling hatóanyaga képes a bőr felső rétege alá hatolni, akkor orvosi hámlasztásnak minősül. A kollagén termelődésének támogatásával a hámlasztók fokozzák a sejtmegújulást, tisztábbá és egységesebbé teszik a bőrt. Az eljárás után szükséges némi felépülési idő a bőr teljes gyógyulásához. 
Sokféle különböző típusú peeling létezik, a mi tuti befutónk a kifejezetten aknés bőrproblémákra kifejlesztett ACNELAN kezelés.

A több lépésből álló professzionális kezelés célja az akné okozta bőrproblémák, a gyulladások, pattanások, hegek és bőrpír csökkentése, valamint a bőr textúrájának és tónusának javítása. Első lépésként mélytisztítást végezünk, majd egy speciális hámlasztó koktélt alkalmazunk a bőrön, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és tisztítani a pórusokat. Ezután következik a hatóanyagokban gazdag maszk, amely gyulladáscsökkentő, antibakteriális és regeneráló hatású összetevőket tartalmaz. A maszk segít normalizálni a faggyútermelést, csökkenti a gyulladást és elősegíti a bőr regenerálódását.
Az Acnelan kezelést több alkalmas kúraként érdemes végezni, néhány hetes intervallummal, amíg el nem érjük a kívánt végeredményt. A kezelés hatékonysága és az eredmények láthatósága egyéni lehet, és függ a bőrtípustól, az akné súlyosságától és más egyéni tényezőktől. 

 

Akné

LÉZERES KEZELÉS ➥ FRAX KEZELÉS

A Frax hatékonyan kezeli a bőrtípusok és -tónusok széles skáláját, új szintre emelve a bőr megújításának folyamatát.  A rendszer lézertechnológián alapul és a legbiztonságosabb frakcionált hullámhosszot  (1550 nm) használja, hogy mélyen behatoljon a bőrrétegekbe.   Kiváló választás enyhe vagy közepes bőrproblémák esetén. A Frax-val olyan non-ablatív, azaz bőrsérüléssel nem járó esztétiki eljárás végezhető, mely hatékonyan csökkenti többek közt az aknés hegeket, és a napkárosodás jeleit, a bőr különböző elszineződéseit. Technológiája lehetővé teszi a bőr mélyebb rétegeinek kezelését, így stimulálva a kollagén és elasztin természetes termelődését, mindezt a bőr felületének (epidermisz) károsítása nélkül, épp ezért nyáron is alkalmazható.

 

Akné

MIKROTŰS ELJÁRÁS ➥ SKIN PEN KEZELÉS

A SkinPen Precision egy precíz, orvosi mikrotűs eljárás, amely beindítja a bőr újraformálódását, hogy így kezelje a hegszöveteket, beleértve az aknés hegeket is. Minden bőrtípusnak ajánlott, a páciens adottságainak és bőrproblémájának megfelelő tűhossz pontos beállításával lehetővé válik a megfelelő bőrréteg célzott kezelése. Sok más probléma mellett alkalmazható pigmentfoltok, hegek kezelésére és bőr általános állapotának javítására. A kezelés során több ezer kontrollált mikrocsatornát hozunk létre a szervezet természetes sebgyógyulási folyamatainak előidézésére. A gyógyulási folyamatot során a szövetek újjáépülnek a keletkezett új kollagén és elasztinrostok segítségével. Az apró sérülések működésbe hozzák az immunrendszert: a sebek kitisztulnak, megszabadulnak a szövettörmelékektől, a véráramlat fokozódik és megindul az új szövetek képződése.

 

Akné

VILLANÓFÉNY ➥ NORDLY'S SWT IPL KEZELÉS

A Nordly's SWT IPL (Selective Waveband Technology Intense Pulsed Light) technológiájának köszönhetően egyszerre és célzottan vehetsz búcsút az aknétól és a pigmentfoltoktól! Többfunkciós platformja klinikailag bizonyítottan kezeli a bőrproblémák széles palettáját, úgy mint a napkárosodás okozta bőrelszineződés, akné, és aknés hegek. A komplex kezelési forma segítségével egyrészt a már kialakult pattanás utáni hegek eltüntetését célozzuk, másrészt az irányított fénysugarak a mélybe hatolva elpusztítják az aknét okozó baktériumokat, valamint csökkentik a gyulladásos állapotot. Hiperpigmentáció kezelésének esetén a villanófényes eljálárás alatt keletkező hőenergia a bőrfelszín különböző rétegeibe jut, és célzott hőmérséklet emelkedést okoz a problémás területen, ami  a melanin károsodásához vezet, miközben a bőrfelszín sértetlen marad. A hő hatására a melanin a felbomlik, a melanociták (melanin tartalmú sejtek) és a keratociták egyaránt sérülnek, az elpusztult sejtmaradványok pedig felszívódnak a szervezetben. Az IPL  széles hullámhossz tartományban működik (450-1100 nm), így a bőrtípustól és egyéb egyéni jellemzőktől függően személyre szabottan alkalmazható biztonságos eljárás, mely az előírt kezelésszámot követően látványos, tartós eredményt hoz.

 

Ha érdekelnek az akné kialakulásának okai és megelőzésének lehetőségei, akkor olvass tovább ➥ MINDEN AMIT TUDNI AKARSZ AZ AKNÉRÓL

Szakértő véleményért és egyénre szabott terápiákkal kapcsolatban foldulj bőrgyógyászainkhoz, akik nemcsak kezelik, de segítenek megelőzni a problémák kialakulását!