Vitiligo

Sokan a vitiligóról sem tudnak, nemhogy a "Vitiligo Awareness Month" - azaz a Vitiligo Tudatosság Hónapja- létezéséről, pedig az javában zajlik, hiszen arra éppen a Júniust jelölték ki. A kezdeményezést azért hozták létre, hogy minél több emberrel megismertessék ezt a ritka bőrbetegséget. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a betegségre és az azzal élőkre, valamint megpróbálják eloszlatni a tévhiteket és az előítéletet.

A vitiligo, azaz szerzett pigmenthiány, vagy foltos festékhiány a bőr pigmentációjáért felelős sejtek, az ún. melanociták elvesztése vagy károsodása következtében kialakuló bőrbetegség, mely különböző mintázatú, elhelyezkedésű és méretű fehér foltok kialakulását eredményezi a bőrön. Magyarán, az érintett területeken a bőr elveszti a normális színezetét. A vitiligo nem fertőző és általában nem okoz más egészségügyi problémákat, de az érintett személyeknél önértékelési gondokat okozhat, különösen akkor, ha jól látható területeken jelentkezik.

 

Vitiligo

AKTUÁLIS TÉMA

Miért pont Június? Egyrészt ez a hónap sok helyütt a nyár kezdetét jelenti, amikor az emberek több időt töltenek a szabadban, és egyre több testtájat hagynak fedetlenül. A bőr ekkor már hatványozottan van kitéve a napsugárzásnak, és a betegség tünetei, a pigmentáció eltérései láthatóbbá válhatnak- mások számára is. A világos bőrrel rendelkezőek általában nyáron észlelik a pigmentvesztést, hiszen a napbarnított bőr és a vitiligo okozta fehér foltok közt ekkor válik egyértelművé a kontraszt. Fontos tudni, hogy a pigmenthiányos, beteg bőrterület nem rendelkezik természetes védekezőképességgel a napfénnyel szemben, ezért kiemelten fontos annak megfelelő fényvédelme. Ezek az okok mind lehetőséget teremtenek arra, hogy párbeszédet indítsunk a vitiligóval kapcsolatban, és segítsük az embereket az információk megszerzésében.

 

Vitiligo

MIÉRT ÉS HOGYAN ALAKUL KI?

A vitiligo kialakulásánk pontos okai még nem teljesen ismertek, több tényezőtől függnek, köztük a genetikai hajlam, környezeti hatások és immunrendszeri reakciók játszhatnak szerepet. Bizonyos autoimmun folyamatok esetében maga az immunrendszer támadja meg és károsítja a bőr pigmentációjáért felelős melanocitákat.
Bár a vitiligo tünetei legtöbbször először fiatal felnőttkorban vagy serdülőkorban jelentkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy más életkorban ne fordulhatna elő, így gyermekeknél és idősebb korban is. A betegség korai megnyilvánulása öröklődő hajlam lehet, melyért a genetikai tényezők felelősek.

A vitiligo gyakorisága változó lehet a különböző populációkban, világszerte átlagosan a lakosság nagyjából 1-2% -át érinti. Néhány tanulmány rámutatott, hogy bizonyos népcsoportoknál, jellemzően az alapvetően sötétebb bőrrel rendelkezőknél magasabb a betegség kockázata. Például az indiai szubkontinens lakosságában meglehetősen magas a vitiligo előfordulási aránya. Egyes becslések szerint a világ összes vitiligós betegének akár 30-40% -a innen származik.

A vitiligo megjelenése és progressziója eltérő és egyéni minden esetben. Amennyiben valaki észleli magán a tüneteket  (bőrén fehér foltok jelentkeznek) fontos orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és az esetleges kezelési lehetőségek meghatározása érdekében.

 

Vitiligo

KEZELNI VAGY NEM KEZELNI?

A vitiligo egyenlőre nem gyógyítható, de bizonyos kezelési lehetőségek rendelkezésre állnak a tünetek enyhítésére, ha valakit nagyon zavarnak a világos foltok, vagy negatívan érinti testképét, önértékelését.  
Alkalmazhatóak a bőrgyógyász által előírt különböző helyi krémek, melyek gyulladásgátló hatásúak és a melanocitákat aktiválását is célozzák (szteroidos krémek, kortikoszteroidok, kalcipotriol), illetve bizonyos immunszuppresszív anyagok, amelyek gátolják az immunrendszer aktivitását és segíthetnek a bőrpigmentáció helyreállításában. 

Sikerrel alkalmazzák az UVB fényterápiát is a vitiligo kezelésére, ugyanis  az UVB sugárzás hatására a melanociták újra aktiválódnak, és melanint kezdenek el termelni, ez az úgynevezett fotoreaktiváció. Emelett a kezelés rendelkezik immunmodulációs hatással is: az UVB sugárzás csökkenti az immunrendszer túlzott aktivitását és ennek eredményeként csökkenti a melanociták károsodását.

A vitiligo álcázására létezik egy olyan tetoválási módszer, mellyel a bőrtónushoz hasonló színű pigmenteket juttatnak  az érintett területre. A szakember az egészséges bőrszín alapján kiválasztja a megfelelő pigmenteket, majd apró tűk segítségével beviszi azokat a bőrbe. A tetoválás idővel fakulhat vagy eltorzulhat, a vitiligo pedig újabb területeken is megjelenhet. Az eljárás alkalmazása vitiligo esetén komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel.

A kezelés szükségessége, módja és hatékonysága egyénenként eltérő, ezért fontos szakorvossal konzultálni, aki az állapotfelmérést követően megfelelő kezelési tervet tud felállítani.

 

Vitiligo

SZÉPSÉGHIBÁBÓL SZÉPSÉGIDEÁL

A vitiligójukat sokat szégyellik, próbálják elrejteni smink mögé, ami meglehet, felesleges vesződség. Ha élőben még nem is találkoztál senivel, akinek vitiligója van, a magazin hasábjain és nemzetközi divatkampányokban már minden bizonnyal láttál rá példát. 
A divatvilág az utóbbi években előremutató változásokon ment keresztül, többek közt a vitiligós modellek már nemhogy nem részesülnek negatív megkülönböztetésben, de egyenesen “felkapták” a ritka bőrmintázattal rendelkező szépségeket, ünnepelve ezzel az egyediséget és a diverzitást. 

A divatiparban hosszú ideig a hagyományos szépségideálok domináltak, ami egy bizonyos kinézetre, bőrtónusra és testalkatra fókuszált. Ma már azonban hangsúlyt kap a sokféleség, a különböző testalkatok, bőrszínek és egyáltalán, a valódi emberek megjelenítése a kifutókon és kampányokban.  Ez azért is örvendetes, mert a divatipar hatalmas befolyással rendelkezik a társadalom egészére és az egyénre is, ily módon hozzájárulhat a bőrbetegségekkel kapcsolatos információk áramlásához, és segíthet az elfogadás és tolerancia kultúrájának erősítésében. Nem utolsó sorban segít átértelmezni a szépségről alkotott és berögzült elképzeléseinket, hozzájárulva ezzel a földi halandók pozitív testképének és az egészséges önértékelésének kialakításához. A vitiligós modellek inspiráló példát jelentenek sokaknak, akik hasonló betegséggel küzdenek vagy más testképzavarokkal rendelkeznek, és segíthetnek nekik elfogadni, netán még szeretni is saját testüket, szőröstül-bőröstül.

Gondoljatok bele, milyen unalmas és élhetetlen is volna a világ, ha mindenki elégedett volna magával, de egyforma tulajdonságokkal rendelkezne: ugyanakkora lábmérettel, ugyanolyan súllyal,  haj-, szem- vagy bőrszínnel…
A vitiligo nem határozza meg a szépséget, hisz az az egyéniségben, a belső erőben és a pozitív kisugárzásban rejlik.

ÉLJEN AZ EGYEDISÉG ÉS A SOKSZÍNŰSÉG!