Miért alakul ki az akné?

Az akné azon bőrproblémák gyűjtőneve, amelyek akkor jelentkeznek, mikor a faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik a bőr pórusait, ami ezután a bőrstruktúra elváltozásához, a baktériumok elszaporodásával pedig gyulladáshoz vezet. Az akné és annak különböző súlyosságú tünetei, illetve a visszamaradt hegek és kialakult pigmentfoltok az érintettek életminőségét igen kellemetlenül befolyásolhatják,  negatív hatással lehetnek önbecsülésükre. Ha hasonló cipőben jársz, tudd, hogy nem vagy egyedül és létezik megoldás erre a gyakori bőrproblémára! Ismerjük meg az aknét és a kiváltó okokat közelebbről, hogy megelőzhessük vagy orvosolhassuk a már fennálló problémát!

 

MIÉRT ALAKUL KI?

Az akné kialakulásának elsődleges oka klasszikusan hormonális eredetű: Az ivarszervek (petefészek, ill. herék) által termelt androgén hormonok fokozzák a faggyúmirigyek faggyútermelését, ami a pórusok eltömődéséhez vezet. Azonban számos már tényező is hozzájárulhat az akné megjelenéséhez, mint például az környezeti ártalmak, a nem megfelelő étrend vagy bőrápoló szerek, vagy a stressz. Leggyakrabban a tinédzsereket érinti, de egyre inkább érinti a felnőtt lakosságot is, leggyakrabban a hormonegyensúly felborulása miatt.

 

Miért alakul ki az akné?

SERDÜLŐKORI AKNÉ

A tinédzserek mindössze 20%-a ússza meg csak az aknét, tehát a jelentős többségük küzd a bőrproblémával. Ennek persze megvan a magyarázata, mégpedig a pubertás alatt végbemenő, a bőr fokozott zsírosodását (is) okozó hormonális változások. Az ivarszervek különböző hormonokat kezdenek el termelni ekkor, pl.: az úgynevezett androgén hormonokat, amelyek közé a tesztoszteron is tartozik. Ezeknek a hormonoknak többféle hatása van a szervezetre, többek közt a bőrre is: fokozott faggyútermelésre ösztönzik a faggyúmirigyeket, melynek eredményeképpen a bőr zsírossá válik, elsősorban az arcon és a háton. A megnövekedett mennyiségű faggyú és az elhalt hámsejtek pedig könnyen eltömíthetik a pórusokat és már ki is alakulnak a mitesszerek, pusztulák, rosszabb esetben cisztás aknék.

 

Miért alakul ki az akné?

A FELNŐTTKORI AKNÉ

Az akné talán a tinédzserek körében a leggyakoribb, de egyre több felnőttet is érint, melynek hátterében több kiváltó ok is állhat. A felnőttkori akné egyik nemet sem kíméli, bár jóval gyakoribb a nők körében. Napjainkban a 20 és 30 év közötti nők nagyjából fele szenved ettől a bőrproblémától, előfordulása bár csökken 30, illetve 40 év felett, de egyeseknek még idősebb korban is gondot okozhat.

Serdülőkorban a gyulladásos akné a legjellemzőbb, míg a felnőtteknél az ún. retenciós akné az elterjedtebb, amely a nem gyulladásos aknét takarja -a fehér és fekete mitesszereket. Az eltömődött pórusok következtében gyakori a pattanások kialakulása is, melyek a gyógyulást követően maradandó pigmentfoltot hagyhatnak maguk után. De lássuk milyen típusú aknékat tudunk megkülönböztetni!

 

Miért alakul ki az akné?

AZ AKNÉ TÍPUSAI

Nem gyulladásos akné:

 • Zárt komedó (fehér mitesszerek): a faggyúmirigy és a szörtüsző nyilását eltömítő faggyúdugasz, mely fehér dudort képez a bőrfelszín alatt.
 • Nyílt komedó (fekete mitesszerek): eltömődött tüszők, amelyek elérik a bőr felszínét és kinyílnak. A levegő elszínezi a faggyút, ezért látjuk fekete pontoknak.

Gyulladásos akné:

 • Papulák: Gyulladt elváltozások, amelyek általában kis, rózsaszín dudorokként jelennek meg a bőrön, és érintésre érzékenyek lehetnek.
 • Pustulák vagy pattanások: Olyan papulák, amelyek a felszínen fehér vagy sárga gennyes elváltozást mutatnak, tövüknél a gyulladást a bőr pirossága jelezheti.
 • Nodula (csomós akné): Nagy kiterjedésű, gyulladt, fájdalmas, érintésre szilár göbök amelyek mélyen a bőrben helyezkednek el.
 • Cisztás akne: Az akné legsúlyosabb típusa. Nagyméretű, fájdalmas, gennyel teli bőrelváltozás, amely a bőr alatti mélyebb rétegekben alakul ki.

 

Az akné elleni sikeres harc kulcsa a következetesség! Keress fel bőrgyógyászt szakorvost, hogy megismerd személyre szabott kezelési lehetőségeidet! Mitesszerek, pattanások kialakulásának csökkentésére helyileg alkalmazott retinoid hatóanyagú készítményeket vagy a gyulladás kialakulásáért felelős baktériumokkal szemben hatásos krémeket szokás alkalmazni. Amennyiben a helyi kezelés nem hatásos, a szájon át szedhető antibiotikumos kúra következik. Súlyosabb esetekre léteznek bizonyos gyógyszerek, amik végérvényesen meg tudják szüntetni ezt problémát, ami viszont egy komoly és hosszútávú terápia. A rendszeres kontoll és az előírt kezelések következetes betartásásnak fontosságát nem győzzük kihansúlyozni.

Az akné kialakulásának hátterében álló okokról már ejtettünk pár szót, de nézzük meg közelebbről, hogy mik lehetnek a főbb kiváltó tényezők és mit tehetünk ellenük.

 

Miért alakul ki az akné?

HORMONÁLIS TÉNYEZŐK

Az akné megjelenése leggyakrabban a hormonháztartás megváltozására vezethető vissza, melyek bizonyos életszakaszban jelentkeznek.
Pubertáskorban lányoknál és fiúknál egyaránt az ivarszervek androgén hormonokat kezdenek el termelni, amelyek többek közt a faggyútermelést is szabályozzák, ilyen például a tesztoszteron is. Mivel megbillen a hormonális egyensúly- hiszen az androgének ekkor nagyobb arányban vannak jelen a szervezetben más hormonokhoz pl. az ösztrogénhez és a progeszteronhoz képest- a bőr máris fokozott faggyútermeléssel reagál, amely az elhalt hámjestek felgyülemlésével kombinálva egyenes út a pórusok eltömődéséhez. Nem is kell ennél jobb környezet a bőrünkben élő olyan a baktériumok elszaporodásához mint pl. a Propionibacterium acnes, vagy a Staphylococcus, ami így végül az akné kialakulásához vezet. Immunreakcióként bőrünk gyulladással válaszol és megjelennek a piros foltok.

 

A felnőtt nők is hasonló tüneteket tapasztalhatnak olyan élethelyzetekben, melyek a  hormonszintjük változásával függnek össze. Hogy mik ezek?

 • Menstruáció

A szebbik nem több mint 80 százalékát érinti pattanásainak súlyosbodása a menstruáció előtt és alatt. Ha még nem lenne elég bajunk a menstruáció körül amúgy is, mivel - ez valószínűleg nem új információ- hormonjaink egyensúlya a ciklus alatt megváltozik, melyre a bőr több faggyú termelésével válaszol a menstruációt megelőző napokban. Nézzük, hogy is megy végbe a folyamat! 
A ciklus kezdetén az ösztrogén a domináns hormon, majd a ciklus közepén a progeszteronszint megemelkedik, melynek folyományaként a bőr kissé megduzzadhat, beszűkítve, elzárva ezzel a pórusokat. Így rekednek bent az elhalt hámsejtek a szőrtüszőkben. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy ugyan a tesztoszteron (amely a faggyútermelésért felelős hormon) viszonylag állandó szintet mutat a menstruációs ciklus alatt, de az ösztrogén csökkenésével a tesztoszteronszint arányosan magasabb lesz. Majd a menstruációt megelőző héten visszaesik a progeszteronszint, a pórusok megnyílnak, utat engedve ezzel a baktériumoknak, és bumm, így készül a menstruációs akné! 

 • A fogamzásgátló tabletta elhagyása

A kombinált fogamzásgátló tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, így gátolják az androgéneket, tehát a fogamzásgátló hatás mellett csökkentik a faggyútermelést is. Így érthető, hogy az anti-baby elhagyása ismét felborítja a hormonháztartást.

 • Terhesség

A várandósság ideje alatt ingadoznak csak igazán a hormonok! Gyakori, hogy az első trimeszterben az akné átmenetileg súlyosbodik,  aztán a terhesség előrehaladtável a bőre azonban gyakran javul, amely a kilenc hónap alatt végbemenő ösztrogén- és progeszteronszint relatív változásaival függ össze.

 • Perimenopauza és menopauza

Amikor azt hinnénk, hogy már valóban túl idősek vagyunk ahhoz, hogy pattanásunk legyen, akkor erre a hormonok simán rácáfolnak. A perimenopauza (a menopauzába való átmenet) és a változó kor idején az androgénszint gyakran nem mutat eltérést, de a szervezet ösztrogénszintje csökkenni kezd. A hormonok arányainak felborulása stimulálhatja a faggyútermelést, és válthatják ki az akné megjelenését.

➥ MI A MEGOLDÁS?

Ahogy látjuk, a legtöbb esetben a hormonok hibáztathatók az akné megjelenéséért. Jóllehet, ezen életszakaszok nagy részét nem kerülheted el, főleg ha nőnek születtél, de szerencsére tehetsz azért, hogy bőröd állapota normalizálódjon. A helyileg alkalmazandó készítmények, a megfelelő bőrápolás elengedhetetlen, de melett a szervezeted hormonális egyensúlyát is támogathatod  – például egészséges életvittellel, melynek része a testmozgás és a tudatos táplálkozás. 
Mindenképp keress fel bőrgyógyászt, ha az akné felnőtt korban tér vissza vagy jelentkezik először és nem múlik el vény nélkül kapható szerek hatására, illetve orvosi segítség nélkül. A szakember megállapítja, hogy milyen vizsgálatokat végeztess el, illetve hogy érdemes-e ellenőrizni hormonháztartásod.
Felnőtt nőknél a hormonális akné egyik kezelési lehetősége a fogamzásgátló tabletta szedése, mely visszaállítja a hormonális egyensúlyt, ugyanakkor- különböző okoknál fogva- a fogamzásgátló tabletta természetesen nem mindenkinek opció.

 

Miért alakul ki az akné?

KÁROS KÖRNYEZETI HATÁSOK

A bőrünket érő egyik legfőbb stresszhatás- főleg a városi életforma esetén- a környezetszennyezés, amely bizonyítottan kapcsolatba hozható a felnőttkori akné kialakulásával. Az olyan külső tényezők hatására, mint az UV- sugárzás, vagy a szmog a bőr ellenállóképessége csökken, sejtseinek oxidációja fokozódik, melynek hatásaként - ahogy az már lenni szokott- felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, és túlzott faggyútermelés lép fel. A finom por áthatolhat a bőr védőrétegén és jelentős károkat okozhat. Ezek a belső folyamatok a bőr felszínén megtapadt szennyeződésekkel kölcsönhatásban megváltoztatják a faggyú összetételét és antioxidáns deficitet okoznak a bőrben, utat engedve a bőrhibáknak és pigmentfoltoknak.

Az UV-sugárzás az akne kevéssé ismert kiváltó okai közé tartozik, sőt, a tévhit szerint a napfény kifejezetten jót tesz az aknés bőrnek. A barnulás átmenetileg talán segít a bőrfelszínt egyenletesebbnek láttatni, de a napsugarak szárító hatása később visszaüt faggyútúltermelés formájában. Ezért a napsugárzásnak való fokozott kitettség akár az aknékitörés közvetlen kiváltó oka is lehet. Továbbá a gyulladt bőr az UV-sugárzás hatására túltermeli a melanint is, melynek nyomán pigmentfoltok alakulhatnak ki. Ez a jelenség olyannyira tipikus, hogy még külön nevet is kapott: gyulladás utáni hiperpigmentáció (PIH). A probléma nem csupán a nyári időszakra korlátozódik. Sok más indok mellet ezért is fontos a mindenkori fényvédelem, és a megfelelő tisztító ás ápoló rutin. 

 

➥ MI A MEGOLDÁS?

Bőrünknek speciális védelemre van szüksége a környezeti ártalmakkal szemben, főleg, ha aknéra hajlamos. Tudatos bőrápolással, a megfelelő rutin összeállításával sokat tehetünk bőrünk állapotának javulásáért. Már rengeteg olyan termék érhető el, amit kifejezetten a káros környezeti hatások elleni védekezésre, illetve a bőr barrier rétegének támogatására fejlesztettek. Az első lépés mindig az alapos, de gyengét tisztítás, melyet hidratálás és zárásként fényvédő követ. Választhatsz olyan komplex készítményt, amely hidratál, egyben véd a környezetszennyezés hatásai és az UV-sugarak ellen. Keress könnyű, olajmentes, nem kemodogén arcápoló szereket, amelyek antiadhezív formulát tartalmaznak, hogy megelőzd a szennyeződések megtapadását.

 

Miért alakul ki az akné?

STRESSZ

Hallottatok már olyan betegségről, amelyenek kiváltó okai közt nem szerepelt a stressz? Bizony, a stressz, okozza azt a vizsgaidőszak, feszített munkatempó, vagy egy aggodalmakkal teli időszak, sokat képes rontani az aknéra hajlamos bőr állapotán. Stressznek való kitettség esetén szervezetünk androgén hormonokat kezd termelni, melynek hatására bőrünk mirigyei több faggyút termelnek, arcunkat megfelelő tereppé téve ezzel a bőrhibák számára.

➥ MI A MEGOLDÁS?

Amennyiben a stressz által kiváltott akné miatt láthatóan romlik bőröd állapota, úgy az elsődleges amit tehetsz magadért, hogy megtalálod a stresszűzés azon egészséges módját, ami számodra a legjobban működik pl. meditáció, mozgás, kertészkedés stb. A magadra fordított minőségi idő és a megfelelő gondűzés mentális egészséged szempontjából elengedhetetlen, de bőröd is meghálálja.

 

Miért alakul ki az akné?

Egyéb kiváltó okok lehetnek:

GENETIKAI HAJLAM

Egyes kutatások szerint egyeseknek örökölt hajlama van a felnőttkori aknéval járó bőrproblémákra. A génjeidet nem tudod átírni, de kíméletes bőrápoló rutinnal, valamint professzionális kezelésekkel sokat tehetsz az akné kordában tartása érdekében, illetve mindenképp keress fel bőrgyógászt, ha a tünetek nem javulnak.

NEM MEGFELELŐ BŐRÁPOLÓ TERMÉKEK HASZNÁLATA

Minden amit bőrödre kensz, sőt, akár még az is, amit magadra vagy a hajadra fújsz súlyosbíthatja az aknés tüneteket. Ezért különös körültekintéssel válaszd meg ápolószereidet. Lehetőleg olyan terméket válassz, amely:

 • olajmentes
 • nem tömíti el a pórusokat
 • nem komedogén
 • nem aknegén

GYÓGYSZER MELLÉKHATÁS, ILLETVE NEM FELISMERT BETEGSÉG

Bizonyos szteroid tartalmú gyógyszerek kifejezetten rossz hatással lehetnek az aknéra, de akár a testépítéshez használt különböző hormonszármazékok is.
A felnőttkori akné akár egy nem felismert betegség jele is lehet, elsősorban nőgyógyászati betegségek vagy ételintolerancia állhat a háttérben, ezért is fontos, hogy a nem múló bőrprobléma esetén mihamarabb keress fel szakembert!

 

TOVÁBBI PRAKTIKÁK - CSAK ÓVATOSAN, TUDATOSAN!

Az aknéra hajlamos bőrnek különös odafigyelésre, speciális ápolásra van szüksége a gyulladásos állapot enyhítése érdekében. Ne dönts saját szakálladra, kérd ki bőrgógyász véleményét a megfelelő bőrápolókkal kapcsolatban!

 • Semmiképp ne piszkáld és nyomkodd pattanásaidat, mert azzal a gyulladást kiváltó baktériumok terjedését segíted.
 • Jó ötletnek tűnhet nekiesni arcodnak egy durva bőrradírral, de ezek csak tovább rontanak a hegesedésért és a pigmentfoltokért felelős gyulladáson.
 • A manapság igen népszerű hámlasztó szerek szintén csábítóak lehetnek, azért inkább tartózkodj az olyan drasztikus hámlasztók használatától, mint például az AHA (koncentrált alfa-hidroxisav), ugyanis további irritációt okozhatnak, rontva ezzel az aknéval összefüggő bőrelváltozások állapotán. Válassz helyettük olyan bőrmegújító arcápoló készítményt, amely a bőr mikrohámlasztására alkalmas kíméletes hámlasztó enzimeket (pl. LHA) tartalmaz. Ez javítja a bőr textúráját, támogatja a kollagéntermelést és segít halványítani az aknés hegeket.

 

Miért alakul ki az akné?

MIT (T)EHETEK MÉG?

A leghatásosabban akkor vehetjük fel a harcot az aknéval szemben, ha nem csak kívülről, helyileg kezeljük a bőrünket, hanem egy komplex, holisztikus szemlélettel közelítjük meg a problémát.
Életvitelünk nagyban befolyásolja szervezetünk általános egészségi állapotát, hatással van minden sejtünkre, így ha aknéval küzdünk, érdemes elgondolkodnunk, hogy milyen lépéseket tehetünk, például a táplálkozásunk terén. 
A legfrissebb kutatások szerint azok az ételek, melyek fogyasztásakor a vércukorszint kiugróan megemelkedik (magas a glikémiás indexű élelmiszerek) súlyosbíthatják az aknés állapotot. Ha fontos bőröd egészsége, jobban teszed, ha tartózkodsz a magas cukortartalmú élelmiszerektől, italoktól, valamint a fehér lisztből készült finomságoktól. Érdemes viszont magas rosttartalmú ételeket, sok zöldséget, hüvelyeseket, és antioxidánsokban gazdag sötét gyümölcsöket fogyasztani és odafigyelni az elégséges folyadékbevitelre. 
Ugyan a zsíros ételek fogyasztása és a bőr zsírosodása közt nincs közvetlen összefüggés, a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, tehát a bőrben is. Ezt szem előtt tartva a legjobb módszer a mértékletesség, kerüld pl. az olajos magvakat. A tejtermékeket sem árt hanyagolni, mert ezek növelik a szervezet inzulin szintjét, melynek következtében növekszik a szervezetben a tesztoszteron egyik bomlásterméke, amely serkenti a faggyúmirigyek működését és tudjuk hova vezet…igen, a pórusok eltömődéséhez és pattanások kialakulásához.

 

Miért alakul ki az akné?

ALUDD SZÉPRE MAGAD!

Az alvás során testünk megújul, gyógyul és kiválasztja a méreganyagokat a bőrünkből. Az egészséges alvás sokat segíthet a gyulladások csökkentésében és az akné visszaszorításában. Az elégtelen mennyiségű, vagy minőségű alvás növelheti a stresszhormon termelést, ezáltal a gyulladásokra való hajlamot is. Szóval nem elég, hogy nem tudod rendesen kialudni magad, még stressznek is ki vagy téve, és ekkor a szervezet elkezd több ún. glükokortikoidot termelni. Ez azért nem jó, mert ezek olyan szteroid hormonok, amelyek károsítják az immunrendszer működését, rendellenességekhez vezethetnek a bőr szerkezetében.
Biztos hallottad már a “beauty sleep” fogalmát, és valóban, a kiadós alvás szépítő hatása vitathatatlan, hozzájárul többek közt az egészséges bőr fenntartásához is. Amíg legszebb álmunkat alusszuk, testünk regenerálódik. Leegyszerüsítve, ha többet és jól alszol, azzal fokozod bőröd ellenállóképességét. Mit tegyél, hogy pihentető legyen az álmod és segíts bőröd regeneráló folyamatait az éj leple alatt?

 • Elegendő alvás

A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy az alvás ideális hossza hét és kilenc óra között van, s a legjobb, ha jóval éjfél előtt bújunk ágyba

 • Korai vacsora

Ha nehéz ételeket fogyasztasz lefekvés előtt, akkor szervezeted olyan emésztési folyamatokkal terheled, ami hatással lehet az alvási ciklusodra, így jobban teszed, ha ágyba bújás előtt két órával már nem eszel.

 • Kevesebb képernyőidő

A képernyők kék fénye amellett, hogy a bőrünknek se tesz jót, zavarja az ún. cirkadián ritmust, azaz belső biológiai óránkat, ami így hatással van az alvásciklusunkra. Ráadásul a képernyő előtt végzett tevékenységek stimulálják az agyunkat, amikor annak pihennie kéne. Úgyhogy itt Mondj búcsút a képernyőknek alvás előtt egy órával.

 • Éjszakai támadás

Sose feledkezz meg a lefekvés előtti arctisztításról és hidratálásról a kifejezetten aknés, zsíros bőrre kifejlesztett csodaszerekkel! Jó ötlet heti pár alkalommal gyengéden exfoliálni a bőröd, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket és előkészítsd a bőrt azt aknék ellen ható készítményekhez. A Retionol pl. igen népszerű az akné ellen harcban, mert bőrmegújító és pórusösszehúzó hatással is rendelkezik. Alvás közben gyorsabban képződnek az új bőrsejtek, s amíg te álmodsz a hatóanyagok dolgoznak az akné ellen. 

 • Tiszta párna, tiszta bőr

Belegondoltál már, hogy mennyi mindennel érsz arcodhoz napközben, amivel újabb szennyeződéseket, és zsírt juttatsz arcbőröd felszínére? Ilyenek a sminkeszközök, a törölköző és bizony a párnahuzatod is. Ha bőrhibákkal küzdesz, ne szalaszd el ezeket rendszeresen megtisztítani és cserélni. Ha teheted esetleg szerezz be selyem párnahuzatot, mely számos előnnyel rendelkezik a bőr számára. A selyem teljesen természetes és hipoallergén, megelőzi a bőr irritációt és a pórusok eltömítődését.

 


Ha érdekelnek az akné és az akné okozta hegek kezelési lehetőségei, olvass tovább ➥ AZ AKNÉ ELSZÁLLT, A NYOMA ITT MARADT

Szakértő véleményért és egyénre szabott terápiákkal kapcsolatban foldulj bőrgyógyászainkhoz, akik nemcsak kezelik, de segítenek megelőzni a problémák kialakulását!