Okkluzívok

 

Az okkluzívok olyan anyagok, amelyek használata segít megakadályozni a bőr vízveszteségét, így segítve a bőr hidratáltságának megőrzését. ☛ Ezt úgy érik el, hogy a bőr felszínén egy filmszerű bevonatot hoznak létre. 

Két fő funkciójukat ellátva, az okkluzívok egyrészt egyfajta védőgátat képeznek a bőrön, ami védelmet nyújt a külső környezeti viszontagságok, például hideg időjárás, szél, szennyeződések és irritáló anyagok ellen; másrészt pedig megakadályozzák a bőr vízveszteségét. A bőr felszínén létrehozott “szigetelő réteg” megakadályozza a víz kipárolgását a bőrből, ezáltal a bőr képes megőrizni hidratáltságát. Éppen ezért az okkluzívokat tartalmazó termékeket a bőrápolási rutin legvégén érdemes alkalmazni. 

Ezek az összetevők különösen hasznosak a száraz, repedezett bőr kezelésében, élen járnak a hideg és száraz időjárás okozta bőrszárazság enyhítésében, de az ekcémával, pikkelysömörrel küzdőknek is ajánlott a használatuk. Bizonyos bőrtípusok számára azonban túl sűrűek és zsírosak lehetnek, így például pattanásos, zsíros bőrre nem a legjobb választás póruseltömítő hatásuk miatt.  

Az okkluzívokat különböző forrásokból nyerik, és különböző módszerekkel állítják elő. Az szépségiparban leggyakrabban használat okkluzívok közé tartoznak a lassú felszívódású ásványi olajok, vagy az olyan természetes vajak, mint a shea vagy kakaóvaj. Az olyan természetes viaszok, mint a méhviasz- amit a méhek állítanak elő viaszmirigyeik segítségével méhkasuk építéséhez, vagy a lanolin, amit a bárányok gyapjából nyernek ki és nagyon hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz.
De okkluzív anyag a petrolátum, vagy ismertebb nevén vazelin is, amely kitűnően zárja le a bőr felszínét. Ezt a sűrű, viaszos anyagot kőolajból nyerik ki megfelelő tisztítási és finomítási eljárások révén. 
A szilikonok széles körben használt szerves vegyületek, amik sok más tulajdonságuk mellett okkluzív tulajdonságokkal is rendelkeznek.