humektánsok

 

A HUMEKTÁNSOK

A humektánsok- vagy vízmegkötők- olyan anyagok, amelyek segítik a nedvesség megtartását a bőrben, és más felületeken is. Úgy vonzzák magukhoz a nedvességet akár a mágnes, és meg is kötik azt, ezáltal akadályozzák meg a bőr nedvességvesztését és kiszáradását. A bőrápolásban és kozmetikumokban széles körben használják őket, mivel segítenek a bőr hidratáltságának megőrzésében és a sima, puha bőr elérésében.

 

Hogyan működnek?

A humektánsok működése a fizikai és kémiai tulajdonságaiknak köszönhető. Úgy fejtik ki hatásukat, hogy a vizet a dermiszből (a bőr második rétegéből) az epidermiszbe (a bőr felső rétegébe) vonják. Ez a folyamat növeli a nedvesség szintjét a stratum corneumban- az elhalt sejtrétegben, amely az epidermisz legkülső kérgét alkotja. Ezáltal a bőr egységesebb, hidratált képet mutat, és kevésbé lesz hajlamos a kiszáradásra és húzódásra. A humektánosk ugyanakkor az elhalt hámsejtek leválását is elősegítik, mivel lebontják a sejteket összetartó fehérjéket. Ha a páratartalom meghaladja a 70%-ot, a humektánsok akár vízgőzt is megköthetnek a levegőből, hogy a bőr hidratálásának érdekében.

 

Jótékony tulajdonságaik

Vonzás: A humektánsok molekulái polaritást mutatnak, ami azt jelenti, hogy pozitív és negatív töltésekkel rendelkeznek. Ennek következtében vonzzák a vízmolekulákat, amelyek polaritásuk miatt kapcsolódhatnak a humektáns molekulákhoz.

Megkötés: Amikor a humektánsok és a vízmolekulák között fellépő vonzó erők hatására az utóbbiak kötődnek a humektánsokhoz. A hidrogénkötések (hidrogénatomok és oxigénatomok közötti erők) segítik ezt a kötődést.

Megtartás: Miután a vízmolekulák kötődtek a humektánsokhoz, a humektánsok képesek megőrizni a nedvességet a bőrben (vagy más felületeken), megakadályozzák a víz elpárolgását vagy elvesztését.

Többrétegű hidratálás: A humektánsok többszörös hidratálást is eredményezhetnek. Az első réteg humektánsok alkalmazásával tehát megtörténik a vízmolekulák vonzása és megtartása. Ezt követően más hidratáló összetevők, például emolliensek vagy okkulensek használatával még tovább növelhetjük a hidratáltságot, mivel a víz már ott van a bőrben. Ez azért is indokolt, mert a humektánsok hatékonysága nagyban függhet a környezeti tényezőktől és a bőrtípustól. Például száraz vagy hideg időben, vagy ha a páratartalom rendkívül alacsony, a humektánsok hatása lehet, hogy nem lesz elégséges a teljes hidratáláshoz. Ilyen esetekben az emolliensek és az okkluzívok segíthetnek megerősíteni a hidratáló hatást, melyek szintén fontos összetevői a hatékony bőrápolásnak, különösen az őszi és téli hónapokban.

 

A humektánsok típusai 

A vízmegkötőket számos kozmetikai és testápolási termékben használják, beleértve a hajkondicionálókat, tusfürdőket, arcápolókat, testápolókat, ajakbalzsamokat stb. Lehetnek mesterségesek, vagy a természetben megtalálható anyagok. Mindegyik másképp működik, és különböző tulajdonságaik más és más területen való alkalmazásukat teszik lehetővé. Jó példa a nanolipid gél, amelyet gombaellenes tulajdonságai miatt jellemzően lábápoló krémekhez használnak.

Szintetikus humektánsok

A szintetikus humektánsok széles körben való alkalmazása és népszerűsége alacsony előállítási költségeiknek, és eredendően hosszú eltarthatóságuknak köszönhető. Míg a szintetikus vízmegkötők bizonyos mértékig képesek megkötni a nedvességet, nem biztosítanak semmilyen tápanyagot vagy más, figyelemre méltó előnyöket a bőr számára. Ezek egyes esetekben beavatkozhatnak a szervezet saját hidratáló mechanizmusába, és hosszú távon akár ki is száríthatják a bőrt!

Szintetikus vízmegkötők például a:

  • Butilén-glikol: Hidratáló tulajdonságokkal rendelkező színtelen, szagtalan folyadék, amely jól oldódik vízben és könnyen elegyedik más összetevőkkel
  • Propilén-glikol: Hatékony hidratáló, amely képes megkötni a nedvességet a bőrben. Képes átjutni a bőr felső rétegein, így segíti a hatóanyagok mélyebb rétegekbe juttatását is, illetve használják a termékek állagának javításra. Például segíthet abban, hogy egy krém könnyebb textúrájú és jól eloszlatható legyen.

Természetes humektánsok

A természetes vízmegkötők olyan hatóanyagok, amelyek kettős célt szolgálnak: nedvességet vonnak a bőr dermiszébe, miközben fokozzák a bőr saját hidratáló képességét az új sejtek növekedésének ösztönzésével az epidermiszben.

  • Hialuronsav: Természetes poliszacharid, amely megtalálható a bőrben és más szövetekben. Kiváló hidratáló és vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik, képes nagy mennyiségű vizet megkötni és megtartani a bőrben. Ezáltal a bőrt hidratálttá és fiatalosabbá teszi.
  • Panthenol: Vízben oldódó B-vitamin, más néven provitamin B5. A panthenolt gyakran használják bőrápolási és kozmetikai termékekben, mivel számos bőrtápláló és hidratáló tulajdonsággal rendelkezik és segíti a bőr regenerálódását, gyógyulását irritáció esetén.
  • Aloe vera: A növény leveléből kinyert gél hidratáló, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Gyakran használják napozás utáni termékekben és hidratáló krémekben.
  • Alfa-hidroxisav: a gyümölcsben, tejben és cukornádban található természetes vegyület, amely elősegíti a bőrhámlást 
  • Méz: ez a mindenki által ismert természetes adalék hidratáló és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, emellett még alfa-hidroxisavat is tartalmaz, amely segíthet a pattanások kezelésében is, illetve hámlasztó hatású.
  • Tengeri alga: a hidrokolloidokat tartalmazó tengeri növény kivonata elősegíti a sejtek regenerálódását, a bőr gyógyulását

 


Minek nevezzelek?

Egyes humektánsok ugyan a természetben is megtalálhatók, de gyakran laboratóriumi körülmények között állítják elő. A vegyület alapvetően ugyanaz, akár természetes, akár mesterséges forrásból származik- kémiai szerkezete és tulajdonságai megegyeznek. Ilyenek lehetnek pl.:

  • Glicerin: egy színtelen, szagtalan, szirupos szerves vegyület, amelyet növényi olajokból nyernek ki, például kókuszolajból vagy szójalecitinből. Kiváló hidratáló, mivel hozzáfér a környező levegő nedvességéhez és segít megtartani a bőrben, illetve segíthet más összetevők hatékonyabb felszívódásában a bőrön keresztül
  • Urea (Karbamid): Egy, a bőrünk felszíni rétegében is megtalálható természetes hidratáló faktor, amely a sejtek fehérjefeldolgozásának végterméke. Vizelettel távozik az emberi, ill. állati szervezetből, de nyugi, a kozmetikai iparban szintetikusan előállított verzióját használják